Hackerské útoky na české servery se stupňují

V pondělním příspěvku jsme vás informovali o zatím největším hackerském útoku v historii českého internetu. Pondělní útok na zpravodajské servery si ovšem status největšího hackerského útoku neudržel dlouho. Útoky hackerů totiž pokračovali také v úterý a ve středu. Navíc se stupňovali.

Po zpravodajských webech byl v úterý cílem největší český vyhledávač Seznam.cz. Problémy s nedostupností tak neměl pouze hlavní portál Seznamu, ale také řada doplňkových služeb, jako je například email.cz, sbazar.cz, lide.cz a další. Portálové služby Seznamu patří mezi nejnavštěvovanější v zemi a odpovídá tomu také technické zázemí. Vyřadit z provozu (byť jen na několik hodin) serveru Seznamu, vyžaduje ohromnou sílu „útočníka“. Zjednodušeně řečeno, pokud se hackerům podařilo provést úspěšný útok na Seznam.cz, tak na českém internetu mohou vyřadit prakticky jakýkoliv web.

Středeční útoky mířily na tuzemské banky, webové stránky a internetové bankovnictví nefungovalo řadu hodin největším bankám. Útokům se tak vyhnula Komerční banka, ČSOB, Česká spořitelna, Raiffeisenbank ale ani řada menších bank. Pod útok se dostala také Česká národní banka nebo pražská Burza cenných papírů.

K hackerským útokům se začínají samozřejmě věnovat přední bezpečnostní experti. Například rozhovor s Tomášem Charvátem přinášejí Lidové noviny.

Hackerské útoky z posledních dnů nesou s sebou celou řadu otázek. Kdo za nimi stojí? Co je k útokům vede? Kam až hodlají útoky stupňovat? Mohou vyřadit celý český internet? Na žádnou z těchto otázek však 100% odpověď neznáme.

Zatím známe pouze formu, jakým způsobem k útokům dochází. Útočníci využívají tzv. „zombie“ počítačů. Jde o počítače napadené počítačovým virem, prostřednictvím kterého může hacker převzít nad počítačem kontrolu a použít jej třeba pro zmíněné DDoS útoky. Aby se váš počítač nestal jedním ze „zombie“ udržujte svůj antivirový program stále aktuální. A to jestli je váš webový štít funkční si můžete otestovat prostřednictvím testovacího viru. Zda je váš počítač dostatečně chráněn, poznáte velice snadno. Antivirový program při pokusu o stažení zareaguje a nedovolí vám to!

Jeden komentář u “Hackerské útoky na české servery se stupňují”

  1. Petr

    Dnes to schytali mobilní operátoři. Na útok se už připravují i eshopy. Tak jsem zvědav, zda zítra pojede Alza nebo ne. To by byly ztráty…

Napsat komentář