Opravdu důležitá aktualizace Microsoft Windows

Drtivá většina uživatelů osobních počítačů používá operační systém od společnosti Microsoft. Někdo zůstal o oblíbených Windows XP, někdo u kontroverzních Windows Vista a stále více uživatelů nachází oblibu v nejnovějších Windows 7. Pozornějším uživatelů jistě neuniklo, že společnost Microsoft pro své operační systémy vydává pravidelné bezpečnostní aktualizace. K uvolňování těchto záplat dochází každé druhé úterý v měsíci.

Tento týden vydal Microsoft mimo jiné aktualizaci pro Windows XP, Windows Vista a Windows 7, která opravuje závažnou chybu zabezpečení v nástroji pro vzdálené ovládání počítačů Remote Desktop Protocol (RDP). Učinil tak jen několik dní poté se objevil čínský program, který umí tuto slabinu zneužít.

Pokud máte nastavené automatické aktualizace, nemusíte se o nic aktivně starat, ke stažení a instalaci aktualizace dojde automaticky. Váš počítač bude pouze požadovat restart. Pokud si aktualizace pro své Windows vybíráte ručně, určitě nezapomeňte na tu z aktuálního týdne.

Závěrem možná trochu bulvární informace. Velké znepokojení panuje kolem této bezpečnostní chyby zejména kvůli možnému úniku informací. Spekuluje se o tom, že jádrem zmíněného čínského programu je kód, který unikl některému z bezpečnostních partnerů Microsoftu, mezi kterými jsou výrobci bezpečnostních systémů, nechybí mezi nimi ani české antivirové firmy Avast a AVG nebo slovenský Eset.

Napsat komentář